Gebruik Analytics doelen om je website downtime bij te houden

Bij Dots & Digits heb ik onlangs samen met onze server specialist de server ingeregeld om een melding op mijn mobiel te krijgen wanneer er een server down is. Dit hebben we gedaan op TransIP die om de 5 seconden een website pingt en wanneer hier na enkele herhalingen geen reactie op komt, dan gaat er een melding uit. We hebben dit zelf gedaan omdat het ons een gemakkelijke manier leek en het voorkwam dat wij voor custom tools met fancy dashboard moesten gaan betalen. Om een dubbele check te hebben, of juist om dit via mail automatisch binnen te laten komen kan dit ook ingesteld worden via Google Analytics.

Alerts bij geen verkeer in Google Analytics

Wanneer je een alert voor het bijhouden van verkeer / geen verkeer wilt instellen kun je de volgende parameters gebruiken:

  • Periode: Dag
  • Toegepast op: Al het verkeer
  • Melding geven wanneer: sessies
  • Voorwaarde: is kleiner dan
  • Waarde: 1

Hiermee meet je de sessies aangenomen dat je een website hebt die dagelijks minimaal 1 bezoeker heeft. Wanneer je minder hebt, dan gaat Google Alert op Analytics in werking.

Let op, wanneer door een ontwikkelaar je Analytics code wordt aangepast of verwijderd, niet meteen schrikken dat de server eruit ligt. Wel handig uiteindelijk dat je meteen de melding krijg!.