Google pakt schending van auteursrechten aan

Google wil het moeilijker maken om even illegaal een filmpje mee te pakken. Na klachten van allerlei bedrijven uit de Amerikaanse film- en muziekindustrie heeft het bedrijf zijn zoekalgoritmen aangepast. Illegaal geplaatst materiaal komt daardoor veel lager te staan op de lijst met zoekresultaten. Hoe vaker nu een klacht wegens schending van de auteursrechten wordt ingediend, hoe lager de ranking.

1,2 miljoen meldingen per week

Google meldt dat het elke week wel 1.2 miljoen meldingen krijgt om content te verwijderen. Microsoft klaagt het meest, maar ook filmstudio’s als Universal, Lionsgate en Magnolia Pictures en de platenmaatschappijen Sony, EMI en Warner Music staan voor in de rij. De boosdoeners zijn vooral Extratorrent, Isohunt, Filestube en Piratebay.Zij bieden zelf niets illegaals aan, maar verwijzen door naar sites waarop dit wel gebeurt. Filestube spant duidelijk de kroon. Binnen een jaar kreeg het bedrijf 880.000 klachten van 1.300 bedrijven naar zich toe.

Kritiek op Youtube

Google krijgt echter kritiek op zijn beleid. Want hoe zit het met zijn eigen videodeeldienst Youtube? Wordt dat ontzien? Van een aanzienlijk deel wat daar elke minuut geplaatst wordt, gebeurt dat toch ook zonder toestemming van de makers. Google laat weten dat Youtube e.a. populaire websites met user-generated content, zoals Facebook, Twitter, Tumbler en Internet Movie Database goed zullen blijven scoren op haar lijsten. Het bedrijf hanteert nl. ook andere criteria dan alleen het aantal verzoeken tot verwijdering van illegale content. Wat die andere criteria zijn is echter niet duidelijk. Een woordvoerder liet alleen weten dat de beoordeling volautomatisch gebeurt. Google noteert in ieder geval alleen de verzoeken tot verwijdering die bij haar zijn ingediend en niet de klachten die bij websites zijn ingediend.

Google neemt i.v.m. commerciƫle belangen kritiek ter harte

Google kent wel een aantal rechtszaken waarin het zelf beschuldigd wordt via Youtube illegale verspreiding van auteursrechtelijke materialen mogelijk te maken. Zo stelde een Duitse rechter de auteursrechtenorganisatie GEMMA in april van dit jaar nog in het gelijk in haar klacht dat Youtube te weinig doet om illegale verspreiding tegen te gaan. Andere veroordelingen zal Google echter willen voorkomen want het wil heel graag legale films en muziek verkopen via zijn internetwinkel, mobiele telefoons en eigen tv. Het wil de makers dus zeker niet tegen zich in het harnas jagen.