Lancering van nieuwe versie van Asimo, de humanoid robot van Honda, in 2011

Een Humanoïde robot is een machine die een lichaamsvorm heeft die lijkt op die van een mens. Dit in tegenstelling tot andersvormige machines zoals bijvoorbeeld industrierobots, die lopende bandwerk verrichten of  Sony ’s robothond AIBO, die naast vermaak dient om nieuwe technologiën uit te proberen voor huishoudelijke apparaten.  De mensvormige robots worden de laatste jaren voornamelijk ook in Japan ontwikkeld. Een van de bekendste robots is Honda’s ASIMO, die in 2000 aan het publiek werd gepresenteerd en zelfstandig kan lopen, rennen en traplopen, hoewel dat laatste nog wel eens mis gaat. Maar ook deze  humanoïde robot, die dezelfde basisvorm heeft als wij, is nog steeds duidelijk te herkennen als een robot.

 

Honda lanceert in november 2011 zijn laatste versie van Asimo

Deze nieuwe versie loopt nu sneller, kan balanceren op een been en heeft meer vrijheidsgraden dan de oudere versies. Een van de grootste veranderingen heeft betrekking op zijn hand, waarmee hij nu een flesje kan opendraaien. Meer sensoren hebben er daarnaast toe geleid dat Asimo geheel zelfstandig kan bewegen. Met deze sensoren registreert de mensachtige robot beter bewegingen in zijn omgeving, waarop hij volgens de onderzoekers autonoom kan reageren. Zo kan Asimo onder andere nagaan in welke richting iemand loopt, en langs een voorbijganger lopen zonder tegen hem aan te botsen. Met stemherkenning en camera’s kan de robot analyseren wie een bepaalde uitspraak heeft gedaan. Asimo onthoudt daardoor bijvoorbeeld wie een bepaald drankje heeft besteld.

De Japanners hebben daarnaast het robotlichaam van Asimo onder handen genomen. De honderddertig centimeter hoge robot kan nu negen kilometer per uur rennen. Dat is drie kilometer harder dan de vorige versie. Ook weegt Asimo met 48 kilogram minder dan zijn voorganger en heeft hij 57 vrijheidsgraden.

 

Betere handbeweging

Dankzij zijn sensoren in de handpalm en vingers voert de Asimo robot naar verluidt beter verschillende manuele taken uit, zoals het eerder aangehaalde opendraaien van een plastic flesje. Volgens onderzoekers zou de hand met name nuttig zijn voor werk op plaatsen waar mensen moeilijk kunnen komen.